Kvinnene ved kooperativet

Kvinnene ved kooperativet

0

For ikke så lenge siden var jeg tilbake på besøk på kooperativet hos de kvinnene jeg har blitt så godt kjent med over årene. Da jeg samlet inn data til masteroppgaven min tilbragte jeg utallige timer ved kooperativer, spesielt 3 stykker i ulike regioner av argan skogen.

IMG_2088 (1)

Nå når jeg er på besøk så er det første jeg gjør etter å ha tatt runden å hilst på damene (det innebærer masse klemming og kyss på kinnet), så setter jeg med ned på gulvet og begynner den vanskelige jobben med å knekke de harde argan-nøttene for å få ut kjernen inni dem som knuses til olje. Dette er ingen lett jobb og jeg har i grunn ikke teknikken helt inne enda. Det skyldes vel delvis fordi jeg er redd for å slå fingrene mine gule og blå, nøttene knekkes nemlig på en sten med en annen mindre sten.

IMG_1975
Etter å ha forsøkt å knekke nøtter en stund og pratet med kvinnene litt så er det alltid tid for te. Mynte te er en stor del av hverdagen til Marokkanerne og det drikkes minst tre ganger til dagen. Sammen med teen blir det alltid servert brød som man dypper i olivenolje, honning og selvsagt argan olje.

IMG_2061

Kvinnene på kooperativene jobber virkelig hardt, fra morgen til kveld. De får betalt per kilo med kjerner de har fått ut fra nøttene og er dermed avhengig av å jobbe mest mulig for å tjene mest mulig. Her er det dessverre ikke noe fastlønn, sykeforsikring eller andre gode som vi er vant med i Norge. De fleste kvinnene må fremdeles gjøre det meste av husarbeid og barnepass selv og har dermed rimelig lange dager med mye arbeid. En del av målet mitt gjennom Argan Care er å sikre at disse kvinnene får betalt det de fortjener for arbeidet de utfører og at de kan fortsette å ha lønnet arbeid på kooperativene. Derfor er det viktig at skogen blir ivaretatt og at kvinnene får opplæring i hvordan bli mer effektive på arbeidsplassen sin.

Kvinnene er ikke vant med å bli fotografert eller filmet og er veldig blyge når jeg tar frem kamera. Det kan være en utfordring til tider å få dem med på bilder, men etterpå så er de veldig fascinert når de får se seg selv på skjermen på kameraet. Det føles veldig bra å kunne hjelpe disse kvinnene og familiene deres til å få en bedre fremtid. Jeg spør dem direkte hva de trenger, hva de ønsker seg mest hvis de kunne bestemme og jeg føler det som en ære å kunne hjelpe dem.

Noen av kvinnene viser frem argan treet - livsgrunnlaget deres

Noen av kvinnene viser frem argan treet – livsgrunnlaget deres

Til alle dere som støtter dette prosjektet (det første av flere) så vil jeg si tusen takk. Prosjektet varer i to år for å sikre langsiktighet og at ting blir gjort på en ordentlig måte. Jeg trenger hjelp fra dere, venner, familie, kjente og ukjente. En liten donasjon gjør en stor forskjell for disse menneskene. Jeg oppfordrer deg til å gi det du måtte ha til overs å gi og husk det er lov å gi mer enn én gang! ♥

Kontonummer: 15037044242
Vipps-nummer: 10604 

-Benedicte