Et land fylt av kontraster

Et land fylt av kontraster

0

Marokko er et land fylt av kontraster og det fascinerer meg hver gang jeg er på besøk. Jeg har vært heldig som har hatt mulighet til å reise rundt i hele landet i løpet av de siste 8 årene jeg har besøkt Marokko.

De store byene Marrakech, Agadir og Casablanca finner man turister, luksuriøse shoppingsentre og flotte hotell. Samtidig finner man fattigdom vegg i vegg med store eneboliger. Man kan kjøpe seg en kopp dyr Starbucks-kaffe og kjøre ut av byen for så etter 30 minutters kjøring se mennesker som bor på landsbygda og lever veldig enkle liv uten mye moderne utstyr. Folk bruker esler som fremkomstmiddel, de henter vann fra brønn og de vasker klærne sine i elven og tørker dem ved å legge dem over buskene.

Ikke bare er det store forskjeller på hvordan folk lever livene sine mellom bygd og by, det er også store forskjeller i naturen og kulturer i de ulike delene av landet. Folk på bygdene og i fjellene lever enkle og tradisjonelle liv. Flere av menneskene snakker kun Berber-språk som er det nord-afrikanske urspråket. Folk som bor mer sentralt snakker Arabisk og ofte fransk hvis de har mer utdannelse.

Folk på bygda har mindre muligheter en de som bor i byen og det er ofte vanskelig for barn å få den utdannelsen de trenger. For eksempel: i de områdene Argan Care driver sitt prosjekt så har ikke barna tilgang på skole etter at de er ferdig med barneskolen. Det er etter barneskolen at gutter og jenter holdes adskilt ved at de går på ulike skoler. Det som skjer er at guttene får mulighet til å gå videre på ungdomsskole fordi det er rene gutteskoler og ingen jenteskoler i området. Jentene blir da hjemme for å hjelpe mødrene sine med barnepass og husarbeid. Noe av det jeg fant ut av i tiden min da jeg skrev masteroppgaven min der nede, er at jentene som sluttet på skolen mistet etter hvert kunnskapene sine og veldig mange glemte hvordan man leser og skriver.

Dette problemet er definitivt noe Argan Care jobber for å vær en del av å endre. Tenk på alle de ressursene som det finnes i disse jentene som ikke utnyttes til det fulle. Endring skjer litt etter litt, men det skjer og det hjelper.

Kontraster er ofte bra og ikke minst er det fantastisk å reise rundt i et land hvor en kan oppleve så mye forskjellig kultur og natur. Allikevel så må det være et mål at alle mennesker, kvinner som menn, har like rettigheter og muligheter. Det er et godt stykke igjen for at dette skjer i Marokko, men inntrykket mitt er at Marokko, sakte men sikkert, er på rett vei. For eksempel hvis man går rundt i ”sentrum” på landsbygdene så ser man svært sjelden kvinner. De holder seg stort sett inne eller rundt hjemmet. I de store byene så ser man oftere kvinner ute på markedene, men de er ikke å se på restauranter og kafeer, det er forbeholdt menn.

Marokko er et rimelig liberalt muslimsk land og det er lett å reise rundt. Opplevelsene og kunnskapen man får gjennom å bli kjent med en annen kultur en sin egen er utrolig givende. Jeg er takknemlig for alle de flotte menneskene jeg har blitt kjent med der nede og med de mulighetene vi har hjemme i Norge får jeg stadig bekreftet hvor heldige vi er som har det så ”lett” på mange måter. Vi har muligheter.

Argan Care er et resultat av et ønske om å hjelpe andre som ikke har de samme mulighetene – bli med oss!

 

-Benedicte